BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

NaK cArI ApA?

Monday, May 31, 2010

Millatfacebook!

Millatfacebook cabar Facebook


2010/05/29

Profesional IT Pakistan cipta web lawan kempen hina nabi, Islam

ISLAMABAD: Sekumpulan warga Pakistan mencipta laman web baru untuk menghubungkan 1.6 bilion Muslim selepas berang dengan laman Facebook kerana menyiarkan karikatur Nabi Muhammad selain mewujudkan saluran baru melawan propaganda anti-Islam.

Kumpulan itu membabitkan enam profesional teknologi maklumat (IT) di pusat budaya dan hiburan Pakistan, Lahore, yang melancarkan laman web www.millatfacebook.com, awal minggu ini.
Ia dilancarkan selepas mahkamah Pakistan mengarahkan sekatan ke atas Facebook sehingga Isnin ini atas bantahan terhadap satu laman Everyone Draw Mohammed Day (Hari Lakar Muhammad) yang menghina Islam.
“Millatfacebook dicipta bagi memenuhi keperluan sosial penduduk Pakistan. Laman untuk Muslim termasuk orang lain yang baik daripada agama lain turut dialu-alukan,” kata laman web itu kepada yang berminat menjadi ahli.

“Kami mahu beritahu ahli Facebook bahawa mereka akan terima padah jika mengganggu kami,” kata Ketua Pegawai Operasi syarikat yang menempatkan laman itu, Usman Zaheer, 24.

“Jika ada orang menghina nabi, kami akan jadi lawan mereka dan menyebabkan mereka rugi besar,” katanya yang bermimpi menjadikannya laman sosial terbesar Muslim.

Dikenali dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu.
Setiap ahli memiliki ‘dinding’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan.

Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Laman web itu sudah mempunyai 4,300 ahli selepas tiga hari dilancarkan, kebanyakannya warga Pakistan yang boleh berbahasa Inggeris dalam lingkungan usia 20-an.

Angka itu jauh lebih kecil daripada keahlian Facebook di Pakistan buat masa ini sebanyak 2.5 juta dan ulasan awal menunjukkan MFB memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menyaingi FB.

Bagaimanapun, Usman gembira dengan hasil awal laman web itu yang sudah menarik penyertaan warga Britain, Bulgaria, Kanada, China, Russia, Emiriyah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat. – AFP

bErKeLaH dI LaTa....!!




Sabtu! 29 mei!
Aku berkelah kat lata mengkuang....
actually under sik fan club di facebook...hahaha..
best o....mcm2 ada...
ish....first time, berkelah dgn org yang xpernah berjumpa..
kecuali cek nab dgn makdak ti...heheh....

amoh pakat2 merah kecuali abg naset...xtau la mn mai paklong tu...ahahha
sesat kot....hahahah

btw, memang bes...haha...
dah lama aq tunggu event ni...tpi kemba(abg ipa) xmaghi....waaa..
bini ku kay dok jauh lae...ahhhahah...

kak pisang! cek nab buat! yang lain pakat2 kena tipu hidup2....
mengaku dia buat...hahaha












Sunday, May 23, 2010

kEnDuRi...!!

22.mei...
ank cik siah kahwin..ngah3...
jiran di taman...hehehe...
bes3...hahaha

asal gedik sgt nih...cool....

kisahnya, sepertiga nya petang..stop it...!
ok....mcm biasalah kenduri, walaupun kejiranan kami ada taman, tpi kami tetap melakukan seperti rumah2 di kg yg bantu membantu dlm soal memasak...

apa aq merepek ni....grrr...hihih!

berkenaan kenduri hari ni time untuk diaorg i mean tuan rumah untuk kemas rumah..then abg kepada si pengantin tersebut, dtglah umah nak pinjam lori...
aq pun bagilah kunci kat dia kos dia kata,

"abh kata kalo ada lori katt umah, amiklah..."

then aq ok,

"ok tggu sat nak mik kunci"

tak lama kemudian, aq dtg dgn kunci ditgn, dia pun amik la...seorg lagi tu, rsnya sepupnya, dah blah dgn moto yg dia org naik tadi...

aq dengan muka selamba tnyalah disaat dia pegang pintu lori nak bukak,

"reti ke tu"

dia degn muka xbersalah menjawab,

"retila...tgk org lah...hahaha..."

aq pun blas lah,

"eleh perasan." hahahah...

kami sama2 gelak mcm bear guling2 pakai baju hindustan turun dari gunung jerai..hehe...

dia pun start lah lori, tetiba lori tu bergerak mengejut ke depan, dia dah terkejut....
hahahha! hehe..
pastu cepat2 dia cover line dengan buat menghulurkan sengih dan berkata,
"owh ada gear" sambil buat muka selamba....
lagi aq nak tergelak...
aq sedaya upaya tahan....
pastu cepat2 dia tukar ke free gear...
then dgn muka rsa nak terkentut, tekan class, pastu tolak gear 1...

then dia tarik klas, tpi lori hampeh xbergerak...hahahahahahah....aq dah rs nak terkucil coz gelak..
hahahahaha....dia boleh buat muka innocent dia tu..siap2 sengih lagi..hahha
aq pun lari ckit belkg pintu, coz nak gelak..hahahah....

tengok muka dia tu yg tak tahan tu....hahahahaha
senak perut aq tahan gelak..

lepas tu, dia siap buat belek gear lak..mcam gear tu ada salah apa2...
abh aq bwk elok2 ja..hahaha...

dia try sekali lagi kali ni, jadi jugak mcam tu...hHAHAHAHAH

dia try kali ketiga, kali ni lori tak bergerak terus..tpi dia still maintain buat muka innocent....
hahahahaha...

kesian gak...aq pun keluar dari rumah then suruh dia tarik handbrek..tpi dia buat muka konfuse...hahaha
"nampak dak btg hitam yg panjang tu?" aq tny...

dia tgk belah kiri dia."ha, nmpk.."
"ok abg tarik, then pulas"
dia pun mula buat, "mcam ni?"
"ha.." aq balas.....hahaha...dia gelak...
dia syok habis!
"owh yg tu...patutla.."

ceh, jawapan macam tau..hahaha...dia still buat muka innocent..hahhaha

pastu buat sekali lagi...pun x jadi...hahaha...aq dah senyum simpul..

x lama lepas tu, dia menjerit...
"Owh patutla..ni free gear...ni free gear" dia dok ulang tu...hahahahhahahaha...

lepas tu barulah lori tu nak berjalan tpi aq tgk dia cam takut2 gak la nak bawak..hahahaha
buat muka fobia lak skrg..hahahaha....

N STOP CALLING ME "BUDAK KECIK"...
.



Thursday, May 20, 2010

KeLaWaR vS LoRi!?!?!?!

nak dijadikan cerita, aq dgn abh seperti biasa pergilah Alor Star pukul 3 pagi.....hehe

muahaha..cam biasa dgr radio, nak pekak telinga bukak volume..hehehe...

TIBA-TIBA....
DUM!!!!

suatu benda melalui betul2 depan mata aq...pup! jatuh atas bantal yg aq bwk...
abh dgn aq sama2 pandang bantal!
aq dah cam org gila talak dah!! hehe

aq perhati betoi2...mak ai!!! kelawar dok merafak sembah!!

aq mula dok jauh..xpenah2 kelwr dok dekt dgn aq cam tu...bukan apa...
takut dia bangkit mai gigit aq..hehehe

rupa2nya, kelawar tu terlanggar cermin lori abh aq...pastu terbang melayanglah dia ke dlam lori macam batman terkena tiang gol..muahahahah

sebut pasal batman, jgn dia cari aq dah..hehehe

abh benti lori, pastu dibuangnya....aq dah fobia nak tido guna bantal tu....ngah3...takut siot...hahah....

dan sekarang..abah aq membongkang atas sofa...ternganga mulut2...kelawar masuk baru tau..huhuhu...tido mcam xdak pa berlaku..hahahat...thas my father...!! VS

GAMBAR HIASAN! KAYA PAK AQ KALO BELi LORI TU..MUAHAHA!!!

nek keta!!!

WAHAHAHA...hari ni best!! wakakak..leh nek keta...yiha!!!!!!
tpi....
bersyarat...hahah...kena p masjid lepas tu..ala kalo xbersyrat pun mmg kena p..
hhahah...aq pun apa lagi, pederaslah..hahah

suka2..wahahaha...

sambil bawak dok sengih sepanjang jalan macam org gila...hahaha

sampai ke masjid, Alamak!! kopiah terlupa...
best sgt sampai kopiah pun terlupa..hahaha...melampau la pulak...heheh

patah balik la..hahahah..buat alasan sama...hehehe...

supaya boleh pandu kereta lagi..hahahaha....

tpi ustaz yg mengajr lak xdak..dok ajelah dlm kereta...hahahahah

Wednesday, May 19, 2010

nasi masak dlm buluh!!

abh tepon! soh g umah tok...ada berkelah! yiha!!
best! best!
depa buat nasi masak dlm buluh..lama xmkn..
last mkn masa di projek pakteh...tu pun lama gak kot...haha

btw...aq p umah tok..siap dah nasi tu..hahah...muahahaha...so tggu aper g, taram selalu la..hahah
blerk!!!!!! kenyang....wahahaha

then mak ada cita...sorg guru di seknya menjerit kat budak kelasnya...xthn..hahah

KEPALA HOTAK HAMPA!!! hahaha..
aq gelak guling2..hahahah

pastu kak nani mai..dia pun nak gak nasi tu..haha..lama xmkn..

muahaha..sedap2...lapar g ni...haha..musim buah..hmm..sempat ker aku makan buah rmbtn or manggis seblum p arau?? waaaaaa....


Tuesday, May 18, 2010

bengong punya lori pasir!!!

bengong! bengong!

huh! buat sakit biji mata aq ja..dah tau hg tu berpasir tutup le dgn kain plastik tu...
huh!
masuk pasir biji mata aq...dah lah aq nak potong ko makin laju...
pehal yg dengki sgt.....ko tu berat tau....takut aq nak dok blkg ko...grrrr...
bengong!!
memg nak mkn penampa aq...grrrr...xsuka2..hahahahaha


ms nak g hanta ayam ke sek paya terendam, sik, kedah...huh!!!!

cinta sufi!!

hahaha...bes siot!! xp ke mn dah aq...
dok bc buku tu....aq strt bc buku RAM ni bila bc ungu karmila...memng bes..
so tetiba jerk aq jadi pemint thriller...wakakak

konfuse...asalnya jiwang2 bertukar jadi thriller...wahahah
pelik2....hahah

memang best...habib nak pinjam..ri tu jgk aq bgi kos ri tu jgk aq habis..wahahaha...

ada jg yg nak pinjam...tggu turn ek..ahahah

n aq rs n amat rs yg akan ada kesinambungan nya..hahah..tggu je la..haha

n tgh dok persiap borang2 yg nak kena wak ke uitm...pergh..gambo 10 keping?? mengong! wahahah

jenuh gak r..hahaa...

pastu p sek mak, tny mn sijil lahir abh...ntah mana dia sorok...cam aq nak wat jhat...hahaha
pastu 'makcik' tu pulak ada kat ctu..aq pun tersipu2 malu la..ahakz..gatai..
miang terus...meow! meow!! haah tpi suka...

malu tapi mahu!!! wahahah



minamie taro!!! suka sgt cari gadoh dgn aq..tny bek2 pun wat ala pembunuh altantuya,..huh!

Sunday, May 16, 2010

SP!!!

pi sp ri ni....xderk yg menarik...tetiba da lak yg tutup...ri nikan ahad, so xbyk la yg bukak

Ina pesan KFC..aq setuju nak belanja tpi......hahaha

tengah nak bawa keluar duit, tiba2 dia tulis,
wang bernilai rm50 dan rm100 shj yg boleh keluarkan...huh! kejam!
dah lah ada rm20 hinggit jer dalm akaun...waaaaaa

so terpaksa send msj pada ina and kak siah n the geng!

weh sori sgt2! bajet lari! xpelah t kalo aq g gurun, aq belnja...!! wahahah..

aq konfirm ina melompat tercedik-cedik..wahahaha

xleh ku bygkan...sori la ina bukan xnak belnja tpi....ko fhm la ek..ahaha

n seperti biasa aq pu pulang la..eh sbelum tu..

tengah2 aq berjlan kat dlm cs, kaki terpelecot....mak ai! macam nangka overdose jer aq jatuh....
aq pun bangun la then cover2...hahah,,.....buat dunno jer....pdhl dlm hati,
MALU!!!!!!!!!!!!!!!!

pastuh! makcik cleaner tu siap perli2 g...buat gaya nangka siam jatuh!...aduh!!!
jatuh kemalu....eh jatuh malu aq..hehehe,.....

cept2 aq blah dari stu....hahaha...xp dah seminggu..hehehe

tengah2 tu habib send msej!

hg kat mana? aq pn nak p sp ni....

aq bls....aq dah nak balik la dol...hahaha

dia balas....haha..hg bli dak cinta sufi? awt pg tadi x ajak aq?

aq pun blas la....aq ingt hg dok berseri g.,..hahah

pastu aq sembg la dgn si nangka+cempedak tu....hhaha...dia pun mint ramlee awang muryid
siap nk pinjm buku yg aq beli g...CINTA SUFI!! hahaha

k....daa...nak p kedai ina...ahahah..fb kat sana lak..ahaha....INA WAIT 4 ME!!!
errr...farah pun da gak....dia pun nak...ahahha....


ina yg berbaju merah aka pink..ahaha...hampir2 jadi makwe aq...wahahah...tipu je....


ni farah hanani...muahaha

Saturday, May 15, 2010

Alor Star!!! muahahaha

fuh! sakit pinggang aq dok tido dlm lori abh...hahaha

cam nak tercabut tulang belkg...hehehe

dari sik sampai AS, mendengr radio...asyik2 dok ulang lagu Justin Bieber-Baby
hahahahaha...terasa gak r senak perut dgr lagu tu....hahaha

adalah satu kisah tu, seorg manusia bernama tut.....melepasi lori yg aq tido tu,
pastu tetiba dia patah balik, nak tgk aq tido, mengerekot...wahahah
boleh pulak buat muka xbersalah...tampo jgk kang aq dia tu..ahaha

n pelik gak r, tetiba abh bagi balik awl...muahaha..
then aq bagi alsan nak p SP.

buat pa? tny abh..

sja jln2 dan beli buku serta.........aderla....wahahaha...not dating k....haha

n i wonder la, adakah LINA dah aprov aq nya family request....?? haha....don know.....

n NAJIB!! bila sijil aq nak sampai..adula...ahahaha..i'm waiting...

n MASTURA ALI: rampas balik!! muahahaha.....

n KAK FATIN: err bagi sikit air tu..xminum g ni...hahhah

n all of sudden i miss group DUTA PBAKL 2010....!! really...tetiba....miss u all....!!

MISS ALL OF U!!!!! T_T

kasam ki kasam!

last but not least...SELAMAT HARI GURU!!!!

n miss all my teachers n sir...

hahahaahaha

abah men fb mak! pastu dia xtau nak tekan apa...
sesuka ati dia nak tekan mcm2....ahahaah

siap seret ikon lagi sampai task bar tu jadi byk.....hahahaha

aku dgn mak gelak nak guling2....abh buat muka xbersalah....ahahaha

Talk about Justin Bieber! Tiba2 aq rs dia ada iras2 aku...

la....rupa2nya aku ni hensem gak...wahahahahh

Pi Baling

baru balik dari Baling dan baru lepas tonton klip video Justin Bieber! Best!
xku sangka, rupanya penyanyi lagu Baby tu lelaki.
aku ingat perempuan! Wahahahaah
Masa mula2 dgr lagu tu, ku bygkan perempuan sperti Beyonce walaupun bukan dia yang menyanyi,
Hehehe,.....

terkejut gak kambing gak la bila tau yang lagu tu Justin Bieber yang nyanyi.
muahahaah

ri ni p baling! lama xg baling! muaahahaha...TIPU!

di baling, sempat g gaduh dgn seseorang! syhhhh! rahsia!
Actually not gadoh la, just usik2.....waahahaah

chat later! gtg! fb! muahahaha

Friday, May 14, 2010

Fisrt blog luahan paru-paru...


Wow!

hahaha....
blog yang bukan cerita...
sebelum ni dah ada blog lain....

so, nak merepek apa dalam ni? ntah!

bantai ajelah..

kenduri jiran! tapi bukan dirumah dia...di kg kuala...rumah belah perempuan...sini belah laki...
belah laki pula minggu depan 22 mei...mai la ya....ahaha

sesuka ati nak jemput...tpi mai la ya....ahaha

p tadi macam2 jiran aq dok cite....bergosip selalula...ahahah

tpi cam besa, wat pekak ler(betul ke?) hahah
dok wat lawak mcm2..aq gelak ajela....ahhaa
nak upload gmbr pun kamera xbwk then xamik la...muahaha

KaTa HaTi GuA..!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails